Φιλώτι

Το Φιλώτι αποτελείται από δύο ενότητες, τον Κλέφαρο και το Ραχίδι, σε δυο αντίστοιχες καταπράσινες πλαγιές που τις χωρίζει ένα ρέμα. Η εικόνα του απ' την απέναντι μεριά δείχνει φαντασμαγορική και μεγαλόπρεπη, κυρίως τη νύχτα φωτισμένο, με το φεγγάρι να λάμπει στον ουρανό μαγνητίζει το βλέμμα.

Το Φιλώτι είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου και μετά την Χώρα έχει τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους στο νησί. Το χωριό είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τόσο κοινωνικά όσο και τουριστικά και αποτελεί έναν τέλειο προορισμό για τις διακοπές σας με πλήθος καταλυμάτων, εστιατορίων, καφενείων και μαγαζιών λαϊκής τέχνης.

Στη μεγάλη πλατεία του χωριού, ο παλιός πλάτανος στέκει αγέρωχος, προσφέροντας τη σκιά του σε κάθε επισκέπτη. Από την πλατεία απλώνονται αμφιθεατρικά τα μονοπάτια του χωριού που σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

Η εκκλησία της Παναγιάς, καύχημα και προστάτιδα του Φιλωτιού και του νησιού ολόκληρου, συγκεντρώνει κόσμο και κοσμάκη κάθε χρόνο, που έρχονται να προσκυνήσουν στη χάρη της. Η εκκλησία, που έκλεισε 200 χρόνια ζωής είναι τρίκλιτη κιονοστήρικτη τρουλλαία βασιλική, που θεμελιώθηκε το 1718.

 

/