Δαμαριώνας

Ο Δαμαριώνας βρίσκεται 17 χλμ νοτιοανατολικά της Χώρας της Νάξου. Είναι χτισμένος στους πρόποδες του βουνού Ράχη, σε μια κατάφυτη περιοχή και έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός λόγω της μοναδικής αρχιτεκτονικής του.

Αξιοθέατα του Δαμαριώνα είναι: Η προτομή του μεγάλου Δαμαριωνίτη φιλικού της Επανάστασης του 1821 Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, το μνημείο των πεσόντων Δαμαριωνιτών στους εθνικούς μας αγώνες, η προτομή του γιατρού Γεωργίου Βερώνη στην είσοδο του χωριού, τα περίφημα επτά στε(γ)αστά του χωριού, οι πλακόστρωτοι στενοί δρόμοι του, η Πλατεία του Πάτελου, η Πλατεία Ποτηρού με τον τεράστιο γέρικο πλάτανο, τα αρχοντικά Προμπονά, Βασιλικούλας και Μπακάλαινας και τα γραφικά καφενείά, όπου μπορεί να απολαύσει κάποιος τον θαυμάσιο καφέ και τους όμορφους μεζέδες τους. Στο Δαμαριώνα λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο, και Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο. Υπάρχει, επίσης, και ιδιωτική λαογραφική συλλογή, η οποία είναι επισκέψιμη.
Στο Δαμαριώνα υπάγονται πολλά γραφικά παλαιοχριστιανικά ξωκκλήσια στην περιοχή του Μπαούζη και η περίφημη παλαιοχριστιανική εκκλησία, η Καλορίτσα, χτισμένη σε σπηλιά στη δυτική πλευρά του βουνού Άη Λιας.

/